sâmbătă, 10 septembrie 2011

Nuanțe diferite. Normalitate. Standarde.

Acum câteva zile scriam despre "normalitate", iar ceea ce voi scrie azi, vine ca o completare la ceea ce am zis atunci.
Uneori se întâmplă să ajungem în situați în care să nu putem delimita ceea ce trebuie făcut într-un anumit mod, pentru că așa e standardul, "normalitatea", și lucrurile pe care putem alege noi să le facem așa cum dorim. Discutând cu alți oameni despre aceste lucruri ajungem într-o situație în care parcă nu mai știm până la urma nici noi  ce e cu adevărat normal să facem și ce este anormal.
Cu siguranță că dacă eu merg cu mașina pe strada pe contrasens, nu e tocmai un lucru "normal", pentru că astfel ceea ce fac eu, pune în pericol viața altor persoane. Însă în cazul în care ceea ce fac eu nu implică și alte persoane, și nu le face rău, acel lucru e ok, "normal", tocmai pentru că nu încurcă pe nimeni și nu ar avea de ce să încurce. Luând un exemplu, cu ce mă poate deranja pe mine faptul ca tu scrii cu mâna stângă, sau că ai o alta orientare sexuală, etnie, religie, culoare.
Atâta timp cat nu ai nici o treaba cu mine, și ceea ce faci tu nu mă afectează pe mine sau pe alte persoane cu nimic, e absolut ok.
De aici vine acest titlu, nuanțe diferite, pentru că una e să faci lucruri care nu deranjează pe nimeni în mod direct, și e cu totul altceva când prin ceea ce faci deranjezi.
Tu în intimitatea ta, poți fi cum vrei, și tu alegi cât să dezvălui din ea.

2 comentarii:

  1. bine gandit ,dar gandeste-te ca a merge pe "contrasens" e normal ,daca am lua drumul ca un intreg.De exemplu ,o autostrada are 4 benzi de circulatie plus cate una de rezervape fiecare sens ...daca luam autostrada ca un intreg avem un drum pe care circul masini din ambele sensuri.Deci ,e normal sa spui ca e normal sa vezi ca vin masini din contrasens ,pe partea lui de drum...anormal ar fi sa spui ca e scandalos ca circula masini si altfel decat circuli tu .
    Vezi ,normalitatea e relativa in functie de context.E normal sa vedem masini ca vin din contrasens dar anormal sa le vedem venind pe partea noastra de drum ..aici intervin accidentele!Daca si-ar vedea fiecare de "normalitatea" lui sau de bucatica de drum fara sa interfereze ,am fi scutiti de atatea explicatii.

    RăspundețiȘtergere
  2. normalitatea e definita in general in mod statistic iar ce oamenii numesc ca fiind "anormal" e de obicei ceea ce nu pot intelege sau le e chiar frica..nu normalitatea o cautam noi, ci pur si simplu similaritatea cu alti oameni, aceea te face sa fii asa-zis normal...o reteta personala: incerci sa ai niste principii in viata care sa se apropie de standardele statistice iar ce nu poti, pur si simplu faci cum simti si accepti asta (dupa cum spuneai si tu, nefacand rau nimanui)

    RăspundețiȘtergere